Smerter er et signal til dig om fare. Men smerter er i sig selv ikke farlige, og der oftest IKKE fare på færde, selvom du døjer med langvarige og kroniske smerter. Læs videre for at lære om, hvad smerter er for en størrelse, og hvad du helt konkret kan gøre ved det. For der er faktisk noget at gøre!
Hjernen producerer smerte ud fra smertereceptorer rundt om i kroppen og anden tilgængelig information, blandt andet dine overbevisninger og følelsestilstand. Dette gælder uanset, om der er tale om akut/kortvarig smerte, eller om vi snakker kroniske smerter, dvs. smerter, som har varet længere end 3-6 måneder.
[…] det er dermed hjernen, der bestemmer, om smerte opstår eller ej.
Smerte opstår ud fra hjernens tolkning af input, og det er dermed hjernen, der bestemmer, om smerte opstår eller ej. Når hjernen er den styrende faktor for, om du oplever smerte eller ej, er det ikke nødvendigt, at der er tale om hverken en skade, overbelastning eller et strukturelt problem. Smerte og fysisk skade stemmer dermed nogle gange overens, men ikke altid – især ikke ved længerevarende smerter. Man kan have en skade uden at have en medfølgende smerte, og man kan føle smerte uden at have nogen fysisk skade. Smerte er ikke farlig, men er i stedet en mekanisme, der skal beskytte dig, så du får flyttet hånden fra kogepladen.
Man kan have en skade uden at have en medfølgende smerte, og man kan føle smerte uden at have nogen fysisk skade.
Langt de fleste kroniske smerter har (ikke længere) en fysiologisk årsag. I stedet er det hjernen, der er lidt for hjælpsom med at advare dig om, at du skal passe på. Og jo højere alarmberedskab, desto nemmere kommer vores hjerner til at tænde for blinklysene, dvs. smerteoplevelsen. Smerten er så sandelig stadig virkelig, men den opstår altså på en anden måde end hidtil troet.
Der er sket en del indenfor smertevidenskaben. I Danmark har vi allerede nogle dygtige pionerer indenfor udbredelse af viden og behandling, fx Jan Hartvigsen, professor fra SDU.
Hvis du har kroniske – eller nok bedre: længerevarende – smerter, så er der masser af håb for, at det kan blive op til endda meget bedre. Et nyligt videnskabelig studie fandt, at to tredjedele – 66% – af forsøgspersonerne blev helt eller næsten smertefrie af at arbejde med smerteoplevelsen og overbevisninger om smerte (1). Og dette også selvom flere havde skævheder i ryggen eller andre strukturelle, fysiologiske fund. For som andre også har fundet, så kan folk med fx slid eller skævhed i ryggen leve helt uden smerter. Smerterne behøver altså ikke at hænge sammen med skader og skævheder.
Hvordan fik forsøgspersonerne det bedre? Gennem Pain Reprocessing Therapy, PRT, som på godt dansk kan oversættes til det mundrette “Smerteomarbejdningsterapi”. Hvordan kan du bruge deres fremgangsmåde?
Jeg kan klart anbefale Alan Gordons bog “The Way Out”, som går i dybden med fremgangsmåden og begrundelserne bag PRT, Pain Reprocessing Therapy. Bogen er oversat til dansk og hedder “Vejen ud af smerte”. Hans formidling af videnskabens fund, klienthistorier og hans egen baggrund er både pædagogisk og opløftende.
Howard Schubiner var sammen med Alan Gordon med til at udforme og udføre den ovennævnte videnskabelige, smertereducerende eksperiment, hvor Howard Schubiner stod for den lægefaglige tilgang. Jeg har i 2023 fuldført hans kursus om kroniske smerter, Reign of Pain. Du kan finde gratis materiale fra Howard Schubiners hånd på unlearnyourpain.com. Fx har de lavet en række af små forklarende tegneserier om, hvordan kroniske smerter opstår, og også lidt om, hvad man så kan gøre (2).
En anden væsentlig bidragyder indenfor den nyere smertevidenskab er Professor Moseley, som undersøger og forklarer smerteoplevelsen neurovidenskabeligt. Se hans underholdende og oplysende TEDx-talk på youtube (3).
Fokus for Pain Reprocessing Therapy (PRT) er i høj grad at omprogrammere din hjerne, så den ikke længere producerer overdreven smerte. Dét kan gøres ved at arbejde med det mentale som ovenfor, men det gøres dog bedst i sammenhæng med brug af kroppen. Hvis smerterne har afholdt dig fra at være aktiv, så øg din brug af kroppen gradvist. Du bliver tryggere i din krop, og hvad du kan. Hjernen vænner sig til mere og mere bevægelse og at komme ud i uvante stillinger, så du styrker hjernens tillid til, at kroppen kan håndtere mere, og du sænker samtidig det overordnede stressniveau ved at bevæge dig. Og ja, så kan det endda være sjovt!
[...] du styrker hjernens tillid til, at kroppen kan håndtere mere, og du sænker samtidig det overordnede stressniveau ved at bevæge dig.
Smerter behøver ikke at være et faresignal, man skal være bange for. Det kan i stedet bruges som signal til, at der er noget, der skal laves om eller tilgås på en anden måde. Det vil ofte give mening at se på - gerne sammen med mig - om du måske skal sige mere fra, og om der måske er noget følelsesmæssigt, der blokerer.
Howard Schubiner advokerer for at give slip på undertrykte følelser med "Emotional Awareness and Expression Therapy", da indestængt vrede, sorg, stress m.m. ser ud til ofte at hænge sammen med kroniske smerter, og udtryk og forløsning på forskellig vis kan hjælpe med at reducere eller helt fjerne smerteoplevelsen. Det kan være gennem fx "Expressive Writing" og/eller kropsterapi, at du slipper gamle følelser.
Jeg håber, du nu føler, at der er noget at gøre - for det er der! Du kan gøre meget selv. Hvis du gerne vil have hjælp, så søg helst en kyndig fagperson, som virkelig forstår og kan formidle moderne smertevidenskab.
Jeg vil gerne som kropsterapeut hjælpe dig med at finde ro og blive tryggere i egen krop og sind, og gennem kropsterapi kan du opleve at blive løsnet op i både krop og følelser af den pulserende massage, akupressur og meget mere, med både direkte og indirekte smertelindrende virkning.
Du kan hos mig også kombinere kropsterapi og transformerende viden og øvelser, der bygger på moderne smertevidenskab, som sammen kan give dig et smertefri(ere) liv.
Jeg hedder Marie Gaarden Bresson og er Totum Kropsterapeut. Jeg har i mange år suppleret det analytiske og logiske med meditation, styrketræning og yoga efter et længere forløb med senfølger efter hjernerystelser. Jeg har selv lidt af en del hovedpine, og jeg er gennem øget viden, kropsterapi, fysisk og mental træning blevet mere fri af smerter, så de både fylder mindre mentalt, men at de også kommer sjældnere.
Jeg har i 2023 gennemført kurset "Reign of Pain" af Howard Schubiner, udbudt af State University of Michigan. Certifikat.
marie@krop-mulig.dk | mobil 91 707478 | CVR 43096931 | Snedkereret af Marie 2023 og 2024.