Kender du til at være selvkritisk, perfektionistisk eller andre måder, hvor du i en god sags tjeneste er utrolig hård ved dig selv? Er du ude efter andres anerkendelse og måske en people-pleaser?
Folk med kroniske smerter, stress og/eller angst er ofte for hårde ved sig selv, og det stresser ens system, når man lægger for meget låg på sig selv, eller presser sig selv for meget. En velafprøvet ”kur” til at lære dig at være venligere overfor dig selv, er self-compassion, eller på dansk, selvmedfølelse.
Du kan heldigvis lære at lette dit indre pres. Perfektionisme og people-pleasing er IKKE et fast karaktertræk,
som står skrevet i sten. Du kan lære at være mere venlig overfor dig selv. En mere og mere udbredt måde er at udøve
self-compassion, som Kristin Neff har været frontløber på i over tyve år. Hendes forskning og nu også mange andres
forskning viser, hvordan man bliver gladere, men rent faktisk også en mere behageligt menneske overfor fx sin partner,
hvis man er venlig overfor sig selv. Uden at det går ud over ens præstation.
Øget self-compassion, selvmedfølelse, kan også
medføre, at du lærer at sige fra, hvor du tidligere har sagt for meget ja. Det kan betyde, at dit liv og relationer ændrer sig.
Men til dit eget bedste.
Selv-compassion er kort og godt en sund måde at afhjælpe mange lidelser, inklusiv angst, stress og depression, hvilket du kan se mere om i det opsamlende meta-studie fra 2019 hér.
Hvordan kan self-compassion så se ud? Det behøver ikke at være timelange meditationssessioner eller daglige ture
til din kyndige kropsterapeut (selvom du da skal være velkommen!), men at give dig selv forståelse og plads
i løbet af dagen kan virkelig rykke noget. At tage to minutter, hvor du måske ser venligt på dig selv i et spejl, aer dig selv på kinden
eller holder din hånd på dit hjerte, og/eller taler forstående til dig selv.
Self-compassion er IKKE "nååårh, hvor er det synd for dig, stakkels dig", men det kan sagtens være, "ja, jeg kan godt se, at det er hårdt for dig lige nu" sagt med venlighed, men samtidig uden at tale ned til dig selv. Og brug endelig et sprog og en metode, som giver mening for dig. Dvs. start ikke ud med, "jeg elsker dig for evigt over alt", hvis du er vant til at tale grimt til dig selv. Måske vil ord som "jeg vil gerne være venligere overfor mig selv" give mening for dig.
Det skal give mening og føles rigtigt for dig, hvis det skal have en god effekt. Ellers vil det blot indføre mere konflikt indeni dig.
Slå ikke dig selv oveni hovedet med, at du stadig er og har været selvkritisk og hård ved dig selv. Giv dig selv forståelse for, at det er et mønster, du har lært, men at du nu ser, at du vil ud af. Giv plads til, at det tager tid at opøve nye måder at være i dig selv og verden på. Du skal behandles ordentligt af andre - og dig selv!
Jeg hedder Marie Gaarden Bresson og er Totum Kropsterapeut. Jeg har i mange år suppleret det analytiske og logiske med meditation, styrketræning og yoga efter et længere forløb med senfølger efter hjernerystelser. Jeg har selv lidt af en del hovedpine, og jeg er gennem øget viden, kropsterapi, fysisk og mental træning blevet mere fri af smerter, så de både fylder mindre mentalt, men at de også kommer sjældnere.
Jeg har i 2023 gennemført kurset "Reign of Pain" af Howard Schubiner, udbudt af State University of Michigan.
marie@krop-mulig.dk | mobil 42950550 | CVR 43096931 | Snedkereret af Marie 2023 og 2024.