Kan du ikke sove eller vågner om natten?
Få bedre søvn med disse 5 forbedringer

Mange af os bøvler med søvn - i kortere eller længere perioder. Kronisk mangel på søvn kan have en ret så stor indvirkning på vores humør og performance samt vores mentale og fysiske helbred.

Men hvad gør man så ved det? I artiklen hér opsummerer jeg nogle vigtige råd, der virker for mange, og som også kan virke for dig.

En kat, der hverken mangler søvn eller vågner utilsigtet om natten.

Bedre søvn: En holistisk tilgang til at forbedre din nattesøvn

Søvnmangel er et udbredt problem i vores moderne samfund, hvor stress og travle hverdage ofte forhindrer os i at få den nødvendige hvile. Som kropsterapeut har jeg hjulpet mange klienter med at overvinde søvnproblemer både gennem kropsterapi og ved at tilråde en holistisk/flerfaktoriel tilgang, der integrerer både fysiske og mentale aspekter.

Herunder er nogle dybdevirkende metoder til at hjælpe dig med at forbedre din søvnkvalitet. Det er forskelligt, hvor man skal sætte ind, alt efter hvor ubalancerne er, så du skal måske eksperimentere for at se, hvad der giver størst effekt for dig. Som med alt muligt andet er det nødvendigt at kigge på hele billedet for at kunne gøre en sand forskel.


Skab de bedst mulige rammer

  • Indfør en fast rutine: En konsekvent søvnrutine kan hjælpe med at regulere din døgnrytme. Gå i seng og stå op på nogenlunde samme tid hver dag, også i weekenderne. Dette understøtter en naturlig rytme, som din krop kan følge.
  • Kig på dit soveværelse: Gør dit soveværelse til et sted, du kan forbinde med ro. Sørg for, at rummet er mørkt, når du skal sove, og hold temperaturen kølig for at fremme en behagelig søvn.
  • Hold mobilen ude af soveværelset og drop fjernsynet. Hvis du gerne vil have lidt underholdning inden sengetid, giver læsning for mange en god indsovning. Og hvis du ikke har et vækkeur, så sørg for at mobilen er på fly-mode og så langt væk, at du ikke kan nå den.

Afslapningsteknikker til krop og sind

  • Meditation og mindfulness: Disse teknikker kan være yderst effektive til at reducere stress og angst før sengetid. Brug 10-15 minutter på guidet meditation eller mindfulness-øvelser for at berolige dit sind.
  • Progressiv muskelafslapning: Denne teknik indebærer langsomt at spænde og derefter slappe af i hver muskelgruppe i kroppen. Det hjælper med at frigøre fysisk spænding og fremmer en følelse af afslapning.
  • Dagbogsskrivning: At skrive dine tanker ned før sengetid kan hjælpe med at rydde hovedet for bekymringer og stressfaktorer, der ellers kunne holde dig vågen.

Kost- og motionsvaner

  • Regelmæssig motion: Engagér dig i fysisk aktivitet i løbet af dagen for at forbedre søvnkvaliteten om natten. Selv en daglig gåtur kan have positive effekter på din søvn.
  • Sund kost: Undgå tunge måltider, koffein og alkohol tæt på sengetid. Disse kan forstyrre din søvncyklus.
  • Dagslys: Eksponering for naturligt lys om dagen hjælper med at regulere din døgnrytme. Forsøg så vidt muligt at tilbringe tid udendørs hver dag.

Medicinsk hjælp

  • Melatonin: Dette hormon kan hjælpe med at regulere din søvn-vågne cyklus, især hvis du oplever jetlag eller skiftearbejde. Det er også gavnligt for svagtseende og blinde - men som med al medicin, kan der være bivirkninger.
  • Antihistaminer såsom Phenergan: Kan virke sløvende. Igen skal du naturligvis være obs på eventuelle bivirkninger.
  • Naturlige urter: Urter som kamille, baldrianrod og citronmelisse er kendt for deres beroligende egenskaber og kan indtages som te før sengetid. Hér kan der naturligvis også forekomme bivirkninger, men normalvist ikke i voldsom grad.

Vær altid obs på bivirkninger og potentiel interaktion med anden medicin og spørg gerne din praktiserende læge til råds. Der findes også kraftigere sovemedicin og indsovningsmidler, men hvor der er noget større risiko for, at det også kan påvirke dig negativt.


Slut fred med den manglende søvn

Denne er måske den sværeste at tage til sig, men til gengæld er den utroligt vigtig. Hvis du stresser over ikke at kunne falde i søvn eller at vågne om natten, kommer du næsten med garanti til at sove dårligere. En god ting at vide er, at hvile i sig selv faktisk også giver rigtigt godt til restitution af hjerne og krop. Ville ægte søvn være at foretrække? Ja. Men fredelig hvile holdt oppe i mod at stresse over søvn: Hér vinder afklaret hvile klart.

Ja, og så vil jeg klart anbefale IKKE at bruge søvn-trackers. De kan ikke måle vores søvn perfekt, og for alt for mange skaber en dårlig søvn-score en oplevelse af træls søvn, selvom den måske var ganske fin. Dermed kan disse trackers være med til at øge "søvn-stress".

Mangel på søvn eller at vågne om natten hænger for mange sammen med kropslig og mental uro såsom bekymringer, stress og angst. Hvis det gælder dig, så vil jeg anbefale min artikel om stress, som du kan læse hér.

Professionel vejledning

Hvis du fortsat oplever søvnbesvær, kan kropsterapi være en effektiv løsning. Som kropsterapeut tilbyder jeg skræddersyede behandlinger, der fokuserer på både fysiske spændinger, kropslig og mental uro. Sammen kan vi finde de metoder, der bedst hjælper dig med at opnå restitution gennem søvn og hvile.


Marie Gaarden Bresson, kropsterapeut i Allerød

Jeg hedder Marie Gaarden Bresson og er Totum Kropsterapeut. Jeg har i 2023 gennemført kurset "Reign of Pain" af Howard Schubiner, udbudt af State University of Michigan.