Bevægelse som "medicin": Frigør kroppen, styrk sindet

Som kropsterapeut oplever jeg hver dag dén kraft, der ligger i bevægelse - og som modpol, resultatet af manglende bevægelse. Det er ikke bare en aktivitet – det er en vital ingrediens for vores velvære, der påvirker alt fra vores humør og generelle sundhed til, hvordan vi oplever smerte, ældes og endda lærer.

Bevægelse handler ikke kun om fitness; det er en dyb forbindelse mellem krop og sind, en måde at skabe et bedre flow, bedre humør, sundhed, lindre smerter og meget andet. Lidt af et vidundermiddel!

I denne artikel viser jeg nogle af de områder, hvordan bevægelse kan være din nøgle til et mere vitalt og smertefrit liv. Og giver dig inspiration til at komme godt igang.


Sådan kan en lille omgang bevægelse se ud

Se min video på youtube eller nedenfor (kræver, at cookies er slået til).



Bevægelse for bedre humør: Slip glæden fri

Har du nogensinde lagt mærke til, hvordan en gåtur i naturen eller en svingom til din yndlingsmusik kan vende selv den mest grå dag? Det er der en god grund til. Når vi bevæger os, frigiver vores hjerner en cocktail af lykke-hormoner – endorfiner, serotonin og dopamin – der kan forbedre humøret, reducere symptomer på depression og angst og give os en følelse af lethed og velvære.

Mindfulness i bevægelse

Aktiviteter som yoga og tai chi kombinerer fysisk bevægelse med mindfulness, hvilket øger følelsen af ro og velvære. En mere aktiv form for mindfulness er fx kampsport, hvor der slet ikke er plads til at bekymre sig, når du skal huske dine moves - og samtidig kommer du til at føle dig stærkere.

Praktiske tips

Det er forskelligt, hvad vi kan li'. Prøv af, hvad der giver dig mest. Fx at gå en tur i naturen, danse, dyrke yoga, karate eller havearbejde.


Bevægelse for optimal sundhed: Din krop vil takke dig

Bevægelse er din bedste allierede i kampen mod sygdom og for en stærk og vital krop.

Regelmæssig motion reducerer risikoen for hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og visse former for kræft. Det styrker også immunforsvaret, hjælper med at opretholde en sund vægt og holder kroppen smidig og stærk.

Vidste du?

Sundhedsstyrelsen anbefaler voksne at være fysisk aktive mindst 30 minutter om dagen ved moderat intensitet eller 15 minutter ved høj intensitet.

Praktiske tips

Svøm, cykl, løb eller styrketræn. Find en aktivitet, du nyder, så det bliver nemmere at holde fast i den.


Bevægelse for smertelindring: Bryd den onde cirkel

Det er vigtigt at vide og erkende, at smerte ikke altid er et udtryk for en fysisk skade. Ofte er det hjernen, der sender et alarmsignal, selvom der ikke er fare på færde. Her kommer bevægelse ind som en kraftfuld medicin. Ved at bevæge os styrker vi musklerne omkring smertefulde led, forbedrer vores kropsbevidsthed og bryder den onde cirkel af frygt og undgåelse, der ofte følger med kroniske smerter.

Genvind trygheden ved bevægelse

Øg din brug af kroppen gradvist. Du bliver tryggere i din krop, og hjernen vænner sig til mere og mere bevægelse og at komme ud i uvante stillinger, så du styrker hjernens tillid til, at kroppen kan håndtere mere, og du sænker samtidig det overordnede stressniveau ved at bevæge dig.

Vil du dykke mere ned i smerter?

Læs min artikel om smerter om, hvordan man nu véd, at smerter fungerer.

Praktiske tips

Øg gradvist din brug af kroppen/den berørte kropsdel. Du kan søge vejledning hos en fysioterapeut eller kropsterapeut, der er uddannet i moderne smertevidenskab, for at få specifikke øvelser til dine behov.


Bevægelse for sund aldring: Hold dig yngre indeni og udenpå

Aldring er en naturlig proces, men bevægelse kan hjælpe os med at bevare vores vitalitet og livskvalitet langt op i årene. Styrketræning hjælper med at bevare muskelmassen, som ellers naturligt reduceres med alderen, mens aktiviteter som tai chi og dans forbedrer balance og koordination og reducerer risikoen for faldulykker. Og ikke mindst, så holder bevægelse hjernen skarp og kan reducere risikoen for demens.

Praktiske tips

Deltag i seniorfitnessprogrammer, gå ture med venner eller dyrk havearbejde.


Bevægelse for bedre indlæring: Skærp hjernen med kroppen

Vidste du, at bevægelse også kan gøre dig klogere? Når vi bevæger os, øges blodgennemstrømningen til hjernen, hvilket forbedrer kognitive funktioner som koncentration og hukommelse. Bevægelse kan også gøre læringen mere engagerende og effektiv, især for børn og unge.

Praktiske tips

Tag regelmæssige pauser for at bevæge dig og strække ud. Du kan også benytte aktive læringsteknikker, der involverer bevægelse, mens du optager nyt stof, eller gå en tur når du repeterer information.


Konklusion: Din krop og sind virker bedre med bevægelse

Bevægelse er ikke bare en aktivitet – det er en investering i dit helbred, dit humør og din livskvalitet. Det er en mulighed for at lytte til din krop, frigøre spændinger, blive mere energisk og stærk. Så uanset om du er ung eller gammel, smertefri eller udfordret, er det aldrig for sent at begynde at bevæge dig mere og høste fordelene.

Find en eller flere former for bevægelse, som du nyder, gør det til en fast del af din hverdag, og oplev, hvordan din krop og dit sind vil takke dig.

Vejen videre

Hvis du vil have hjælp til at tackle ubalancer såsom stress, smerter eller spændinger, er du altid velkommen til at høre nærmere på 📞 91 707478 eller marie@krop-mulig.dk. Hos mig er fokus på både at behandle dig, men også at give dig værktøjer til at få et sundere liv i både krop og sind.

Start din rejse mod en hverdag med mere balance i krop og sind i dag: